Contacteer Stijn voet

Vastgoedtrends voor 2021

De huidige corona pandemie heeft in vele sectoren sporen nagelaten. Ook op de vastgoedmarkt zien we duidelijke effecten: na de eerste lockdown hebben we een stijging gezien in de verkoop van huizen en appartementen, zowel als hoofdwoning en als tweede verblijf. De voorbije maanden hebben er ook voor gezorgd dat we bepaalde trends zien als het om de aankoop van vastgoed gaat.
Vastgoedtrends 2021
De pandemie en bijhorende lockdowns hebben ervoor gezorgd dat we onze woning nu op andere manieren moeten gebruiken. Een wereld waarin digitalisering, thuiswerk en afstandsonderwijs de norm zijn geworden en waar werk en privé elkaar kruisen. Om hierin een nieuw evenwicht te vinden gaan heel wat mensen op zoek naar een woning of appartement die aan deze nieuwe realiteit is aangepast.

Een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Telewerk en afstandsonderwijs werden opeens onderdeel van ons dagelijkse leven. Een toekomstige woning is dus niet alleen een plek om te wonen en te leven, maar ook een plaats om te werken of les te volgen. Daarom wordt bewust gezocht naar woningen die een extra ruimte vrij hebben om een bureau te installeren. Dit kan een afzonderlijke werkplek zijn, of extra plaats in de leefruimte. Een praktische indeling en voldoende ruimte zijn dus hoger op het verlanglijstje komen te staan.

Een stadstuintje graag

Veel mensen die zich in de stad willen settelen, willen toch graag een leuk en goed georiënteerd binnentuintje aan hun woning. Liefst met een beetje groen en natuur. Ook stadswoningen met een ruim dakterras hebben aan populariteit gewonnen. De belangrijkste criteria voor zo’n groen plekje in de stad zijn: onderhoudsvriendelijk, zeker niet te groot en privacy. Dergelijke trendy stadswoningen waren al een tijdje heel gewild en hebben door de huidige pandemie nog een extra boost gekregen. het huidige aanbod is dan ook eerder beperkt.

Nieuwbouwappartementen met terras zijn een must

Het aandeel van appartementen (en vooral nieuwbouwappartementen) in de totale vastgoedcijfers neemt jaar na jaar toe. We verwachten dat deze trend zich verderzet in 2021. Door de lockdowns zijn veel Belgen doelgericht op zoek naar een appartement met een ruim terras, zodat ze ook buiten kunnen genieten. De oudere appartementen zonder terras zullen het daarom moeilijker krijgen om gegadigden te vinden.

Prijsevolutie

De vraag naar vastgoed zal in 2021 bijzonder groot blijven, mede dankzij de historisch lage rente. Ook meer en meer beleggers vonden de afgelopen jaren hun weg naar de vastgoedmarkt op zoek naar een goed rendement, en deze trend zal ook dit jaar aanhouden. Mede daardoor verwachten experts dat ook in 2021 de vastgoedprijzen zullen stijgen. We zien wel een verschil in prijsevolutie tussen nieuwbouwwoningen en oudere panden. Doordat deze laatste iets langer op de markt staan, gaan ze dalen in prijs. Dus als je bereid bent om je in het verbouwavontuur te storten, kan je hier zeker voordeel doen.

Conclusie

De trends die afgelopen jaar al zichtbaar werden, zullen zich verderzetten in 2021. De lockdowns hebben ervoor gezorgd dat we vandaag anders kijken naar vastgoed, bepaalde kenmerken zijn hoger komen te staan op onze wishlist. Een goed evenwicht tussen werk en privé, woningen met tuin, appartement met terras… de Belg wil terug een woning waarin hij meer kan bewegen en genieten, zowel binnen als buiten.

Bron: https://www.homeentrends.be/

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.