Contacteer Stijn voet

Overal dubbele beglazing in 2020?

De Vlaamse regering heeft beslist dat tegen 2020 alle woningen, inclusief de huurwoningen, over dubbele beglazing moeten beschikken.
Op die manier wil de regering er toe komen dat de energie-efficiëntie van bestaande woningen grondig verbeterd wordt. De nieuwe regels gelden ook voor kamers, studio's, eengezinswoningen of appartementen.
Dubbele beglazing

Moet je overal dubbel glas voorzien?

De verplichting om dubbele beglazing te voorzien geldt voor de volgende ruimtes:

  • leefruimtes
  • keuken
  • slaapkamers
  • badkamers
Inkom- en traphal, gangen moeten nog niet voorzien worden. Eigenaars die het meteen beter aanpakken en hoogrendementsglas plaatsen kunnen onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen.

Wat als mijn woning niet voldoet aan de nieuwe verplichting?

Wanneer bij een woononderzoek (meestal op vraag van de huurder) de wooninspecteur vaststellingen doen dan zal hij strafpunten toekennen. Vanaf 1 januari zullen de volgende strafpunten toegekend worden:
  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing

Bijkomende gevolgen vanaf 1 januari 2023

Vanaf deze datum zal men de strafpunten optrekken naar respectievelijk 9 en 15 strafpunten wat meteen ook impliceert dat het ontbreken van dubbel glas kan leiden tot het ongeschikt verklaren van de woning. De eigenaar zal dan ook de nodige werken moeten uitvoeren om terug conform te zijn.

Wat inzake verhuur?

Indien de woning niet conform is en gekwalificeerd wordt als 'ongeschikt' dan kan de huurder de nietigheid inroepen van de huurovereenkomst.

Uitzondering op de regel?

In principe is er op deze nieuwe regel geen enkele uitzonderingsmaatregel voorzien, tenzij bewezen kan worden dat het juridisch of bouwtechnisch onmogelijk is om dubbele beglazing te plaatsen. Dit zal een geval van overmacht zijn en daarbij denken we bijvoorbeeld aan beschermde monumenten. Best goed informeren bij de inventarisbeheerder.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.