Contacteer Stijn voet

Mag een verhuurder de huur indexeren als dit niet vermeld wordt het contract?

In de meeste huurcontracten staat vermeld dat de huur jaarlijks wordt geïndexeerd. Wat als er over de indexering niets terug te vinden is in het contract? Mag de verhuurder de huurprijs dan aanpassen aan de index?
Indexering huurcontract

Wat is indexeren?


Indexeren is het jaarlijks aanpassen van de huurprijs aan het CBS-prijsindexcijfer. Dit wordt altijd via een bepaalde formule berekend.

                                                              basishuurprijs x nieuwe indexcijfer
nieuwe (maximum)huurprijs   =     ---------------------------------------------------------
                                                                      aanvangsindexcijfer

Het kan natuurlijk zijn dat een verhuurder deze indexering vergeet te vermelden in de huurovereenkomst. We sommen de gevolgen per contract op:

Woninghuur

Als een eigenaar zijn woonst verhuurt in het kader van de woninghuur, dan mag hij de huurprijs indexeren ook al staat dit niet vermeld in het huurcontract. De verhuurder mag dit doen op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huur. De manier waarop de verhuurder de huurprijs moet indexeren is wettelijk vastgelegd. De berekening kan je maken via deze online tool.

Handelshuur

Wat betreft de handelshuur, is er een andere regeling van kracht. Hier kan de eigenaar de huur niet indexeren als dat niet vermeld wordt in de huurovereenkomst. De verhuurder kan als de huurder om een huurhernieuwing vraagt wel aangeven dat hij maar bereid is hierop in te gaan als de huurprijs vanaf dan wel wordt geïndexeerd.

Garage

Bij verhuur van garage geldt dezelfde wet als bij het verhuren van handelspanden. 





Bron: www.ra-advocaten.be

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden