Contacteer Stijn voet

Kopen als ongehuwd koppel. Wat moet je weten over 'anticipatieve inbreng'?

Wanneer je al ongehuwd koppel samen een woning wil aankopen kan je in de akte een clausule 'anticipatieve inbreng' laten opnemen. Met dergelijke clausule komt de woning automatisch in de huwelijksgemeenschap als het koppel nadien trouwt.
Huwelijk

Geen huwelijkscontract nodig

Door de anticipatieve inbreng is het inbrengen van goederen in de huwgemeenschap een stuk eenvoudiger geworden. Het volstaat om bij de aankoop van het onroerend goed dergelijke clausule te laten opnemen in de authentieke akte. Op die manier hoef je niet langer een afzonderlijk huwelijkscontract op te maken.

Elk voor de helft eigenaar

Er is echter wel een bijkomende voorwaarde en dat is dat de beide partners elk voor de helft eigenaar zijn in volle eigendom. De wijze waarop het onroerend goed wordt verworven is niet van belang. Het verwerven van de eigendom kan dus gebeuren door schenking, aankoop of overname van de ene partner door de andere partner.

Niet langer extra kosten

Door het opnemen van deze clausule hoef je voor het huwelijk niet langer naar de notaris om een huwelijkscontract op te stellen. En dat bespaart je toch wel wat kosten. Let op: wanneer je nadien wil afzien van deze overeenkomst of clausule zal er wel een huwelijkscontact opgemaakt moeten worden.

Huwen met scheiding van goederen

Wanneer je na de aankoop huwt en dat doet onder het stelsel van 'scheiding van goederen' dan heeft de anticipatieve inbreng enkel zin als het onroerend goed wordt ingebracht in een toegevoegd gemeenschappelijk vermogen van beide partners. Bij mensen die huwen onder scheiding van goederen is er nl. enkel maar het 'eigen' vermogen van elke echtgenoot. Op die manier is het kostenbesparend effect terug weg omdat je terug naar de notaris moet.

Opletten met andere clausule's

Best ook opletten met clausules zoals een beding van aanwas. Het is altijd raadzaam om eerst even langs te gaan bij jouw notaris zodat de beste oplossing gekozen kan worden.

Zelf nog vragen?

Aarzel niet om even contact op te nemen als je hierover nog vragen hebt. We helpen jou graag verder.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden