Contacteer Stijn voet

Jouw vastgoedvragen beantwoord in tijden van Corona

Dat het bijzondere tijden zijn dat hoeven we jou niet meer te vertellen. Velen hebben vragen en ook over hun vastgoed. We sommen er dan ook graag een aantal voor jou op. Aarzel niet om ons even te contacteren met al jouw andere vragen of bezorgdheden. We blijven beschikbaar en helpen jou, zoals altijd, héél graag verder.
Vastgoedvragen tijdens Corona-crisis
Veel vragen zijn er momenteel over de huurmarkt en wat daar nu de gevolgen zijn. Ook hoe de prijzen zullen evolueren is een vraag die ons veel gesteld wordt en als er nog plaatsbezoeken verzorgd kunnen worden. Een aantal zaken even kort op een rij.

Wat met de plaatsbezoeken?

Daar kunnen we heel duidelijk en kort over zijn. Deze zijn tot nader order verboden. Zelfs het maken van digitale rondleidingen is niet toegestaan. Het is dus nog even wachten om jouw droomwoning te bezoeken.

Energieprestatiecertificaat en ander keuringen?


Ook het opmaken van de verplichte keuringen en certificaten mag niet plaatsvinden. Jouw eigendom publiceren zonder EPC blijft verboden maar de Vlaamse overheid wil hiervoor toch enige soepelheid hanteren en het voorleggen van een EPC pas verplichten bij de ondertekening van de notariële akte of de huurovereenkomst.
Deze maatregel is uiteraard beperkt in de tijd, welke loopt van 20/03/2020 tem 17/07/2020. Deze periode wordt nog eens verlengd met 6 maanden voor de verkoop en 3 maanden voor de verhuur. Dat brengt de uiterste periode op respectievelijk 17/01/2021 en 17/10/2020 voor de verhuur.

Mijn huurder zegt zijn huur vroegtijdig op?


In de maatregelen van de overheid is bepaald dat enkel de lopende verhuurprocessen verder gezet mogen worden en dat nieuwe publicaties verboden zijn. Het uitvoeren van plaatsbezoeken is zoals eerder aangehaald verboden. Deze maatregelen lopen nog tot 19/04 en kunnen nog verlengd worden. We zullen dus nog even geduld moeten uitoefenen.

Kan mijn opzegperiode verlengd worden?

Indien je als huurder reeds een opzeg verstuurd had en niet tijdig kan verhuizen dan vraag je best aan de verhuurder om de opzegperiode met twee of drie maanden te verlengen. Indien jullie tot een akkoord komen zet dan best jullie akkoord op papier of toch minimum op mail.

Mag je als huurder nu verhuizen of niet?

Een veelgestelde vraag op vandaag. Mag ik nu wel of niet verhuizen? Verhuizen is mogelijk zo lang je bepaalde maatregelen respecteert. Je kan verhuizen met max. één extra persoon en je bent verplicht om de nodige hygiënische maatregelen in acht te nemen samen met de nodige 'sociale' afstand. Het vinden van een verhuisfirma die onder de huidige omstandigheden werkt blijkt echter niet eenvoudig te zijn.

Wat met het betalen van mijn huur? Kan ik de verhuurder verplichten om minder huur te betalen?

Het nemen van de richtlijnen door de Vlaamse overheid heeft geleid tot moeilijke situaties en brengt bepaalde huurders in de problemen. De vraag stelt zich dan ook als een huurder problemen heeft om zijn huur te betalen, hij zijn huur nog moet betalen. Het betalen van de huurprijs is een essentiële verplichting van de huurder en de uitzonderlijke omstandigheden ontslaan de huurder dan ook niet van deze verplichting. Als verhuurder ben je dus niet verplicht een verminderde huurprijs of een opschorting van betaling te aanvaarden. De Vlaamse overheid raadt echter wel aan om je soepel op te stellen. In dialoog gaan is dus alvast een goed begin.

Welke invloed zal de coronacrisis hebben op de vastgoedprijzen?

Het inschatten wat de prijzen zullen doen blijft altijd moeilijk. Momenteel worden er weinig tot geen woningen verkocht omdat er geen plaatsbezoeken mogelijk zijn. Als we even terug gaan naar de financiële (banken)crisis van 2008 dan hebben we vooral een daling gemerkt in het aantal vastgoedtransacties gedurende één kwartaal waarna de markt zich snel hersteld heeft. Van een terugval van de prijzen was er nauwelijks sprake. Vastgoed in België is en blijft een heel solide investering, ook tijdens crisisperiodes.

Jouw vraag en antwoord niet gevonden?

Aarzel niet om even contact op te nemen. Wij helpen jou graag verder.

 
 
 
 
 

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.