Contacteer Stijn voet

Jouw eigendom heeft voortaan een eigen paspoort

Misschien heb je er al over gehoord in de media maar sinds kort beschikt iedere woning over de zogenaamde 'Woningpas'.
Je kan dit het beste omschrijven als een digitaal paspoort die voor de eigenaar gratis is en waarin hij info kan terugvinden over zijn woning zoals de bodem, de isolatie, energie, enz. Dit is nog maar het begin want deze woningpas zal verder uitgebreid worden met allerhande extra info en attesten. De eigenaar zal deze woningpas dan kunnen delen met bv de notaris en de makelaar.
Jouw eigendom heeft een eigen paspoort

Wat is nu de Woningpas?

In eerste instantie is het de Vlaamse overheid die in het digitale paspoort alle info zal delen waarover zij beschikt. Info die gaat over de ligging, indeling en bodem van jouw eigendom. Ook attesten zoals het EPC, de EPB-aangifte, enz.. zal hier beschikbaar gehouden worden.
Indien je overweegt om zonnepanelen te leggen dan zal je op de woningpas ook kunnen zien in welke mate jouw dak geschikt is voor het plaatsen van panelen dmv de zonnekaart. Wat je ook zal zien is of je woning gelegen is in een overstromingsgevoelig gebied en welke info OVAM heeft over de bodemtoestand.

Doel van de woningpas

Het doel van de woningpas is vooral het eenvoudiger maken om bepaalde informatie op te vragen. Nu moeten wij als makelaar allerhande documenten opvragen bij diverse instanties en dat zal op termijn overbodig worden door toegang te hebben tot de woningpas waar alles gecentraliseerd zal zijn. Bij een verkoop zijn er heel wat attesten die opgevraagd moeten worden zoals de kadastrale legger en plan, het bodemattest, de stedenbouwkundige informatie, het EPC, attesten met info over de voorkooprechten, de overstromingsgebieden en ga zo maar verder. Jaar na jaar komen er nog attesten bij.

Nog veel werk te doen

Om de woningpas te kunnen gebruiken als enige tool om documenten op te vragen zal er nog wat heel werk zijn om het platform te verbeteren en uit te breiden. Voorlopig is het digitale paspoort enkel maar beschikbaar voor woningen en nog niet voor appartementen.

Waar te vinden?

Het digitaal paspoort of woningpas van jouw woning kan je terugvinden op woningpas.vlaanderen.be Inloggen moet je doen via jouw identiteitskaart.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.