Contacteer Stijn voet

Investeren in vastgoed? Meer dan ooit een goed idee in 2024

Door de huidige inflatie, de oorlog in Oekraïne waardoor de energieprijzen fors gestegen zijn en door de dalende beurstrend is investeren in vastgoed meer dan ooit interessant. Daarnaast is de vraag naar energiezuinige woningen en appartementen nog nooit zo groot geweest.
Investeren in vastgoed

Waarom is investeren in vastgoed beter dan andere investeringen?

Qua rendement laat vastgoed goud (2,97%), spaarboekjes (3,14%), spaarrekeningen (0,35%) en zelfs overheidsobligaties (5,67%) ver achter zich over een periode van 40 jaar. Wie zijn pand niet verhuurt en alleen rekent op de waardestijging kan nog steeds rekenen op een rendement van 5,11% en een appartement 4,68%

Investeren in vastgoed betekent ook genieten van het hefboomeffect. Vastgoed kan je financieren met een stuk eigen vermogen en het grootste deel met een lening. Op die manier realiseer je een meerwaarde ten opzichte van een financiering met volledig eigen middelen. Wie zijn eigen vermogen investeert in één project speelt op veilig maar zal een beperkte opbrengst hebben door de meerwaarde en de huurinkomsten. Wie zijn eigen vermogen spreidt over meerdere investeringen en de rest leent bij de bank zal een veel hoger rendement hebben vanwege het hefboomeffect dat hiervoor ontstaat.

Energiezuinig versus energieverslindend

Experts wijzen erop dat het afgelopen jaar en ook de komende tijd een groot verschil zal ontstaan tussen enerzijds slecht geïsoleerde woningen en anderzijds energieperformante eigendommen. Onder druk van de renovatieverplichting tegen 2050 zullen de vastgoedprijzen van slecht geïsoleerde huizen dalen terwijl deze van energiezuinige panden verder zullen stijgen. Deze laatste zullen het in de verhuur ook stukken beter doen. De huurprijzen zijn recent ook gestegen tot aan het Europees gemiddelde.

Investeren in vastgoed is dus in 2024 interessanter dan ooit. Wil je genieten van een hoog rendement op lange termijn, dan is het aankopen van een appartement of woning voor de verhuurmarkt een goed idee. 

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden