Contacteer Stijn voet

Hoe hou je je huis koel in de zomer?

Het is voorlopig nog even wachten op zomerse temperaturen, maar we willen jullie alvast enkele tips geven over hoe je huis koel te houden in de zomer zonder veel geld uit te geven.

Een voorbereid man/vrouw is er 2 waard, niet waar?
huis ventilator schaduw
Houd de warmte buiten!

Klinkt logisch, maar dit is nog steeds de meest efficiënte techniek om je huis koel te houden. Zorg ervoor dat de warmte niet binnenkomt. Sluit je gordijnen of laat je rolluiken naar beneden tijdens het warmste moment van de dag, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning. Kies voor zonwering altijd voor een lichte kleur, die weerkaatst warmte en zonlicht. Je kan ook een beschermende folie aanbrengen op ramen, hierdoor wordt UV-straling gefilterd, maar er komt wel licht doorheen. ‘s Nachts of ‘s morgens zetten we dan zoveel mogelijk vensters open om af te koelen.

Zet de natuur in als verkoeler

Bomen en planten in de buurt van ramen of op het terras kunnen als scherm dienen. Ook planten in huis die regelmatig worden begoten, kunnen de temperatuur met enkele graden doen dalen dankzij hun vochtigheid. Zet dus gerust al je planten in de warmste kamer van je huis. De beste planten om voor verkoeling te zorgen zijn: de sanseveria, goudpalm, ficus benjamina, rubberplant of de lepelplant.

Neem een plafondventilator

In vergelijking met een airco is dit een goedkope manier om je huis te koelen. Met een plafondventilator kan je de gevoelstemperatuur met zo’n 10 graden laten zakken, en dat met een verbruik dat slechts 1/10 is van de energieconsumptie van een airco. Nog een tip: zo’n ventilator laat je best tegen de klok in draaien.

Vermijd apparaten die warmte afgeven

Gebruik geen apparaten die warmte afgeven als het al te warm is in huis. We denken dan aan een wasmachine, droogkast, fornuis, televisietoestel, laders, … Een goed excuus om niet te hoeven koken op zo’n warme dag, ga voor een lekkere salade of steek de bbq aan.

Denk ook aan uw verlichting! Halogeen- en gloeilampen geven veel warmte af, doe ze dus zo veel mogelijk uit en vervang ze door ledlampen.

Airco to the rescue

Een airco is nog altijd een zeer goed middel om de warmte tegen te gaan, maar hier hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan vast. Wil je toch een toestel aanschaffen, hou dan zeker rekening met de energie-efficiëntie. De meest energiezuinige airco’s zijn degene die uitgerust zijn met een warmtepomp.

Laat die zomer nu maar komen!
 

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden