Contacteer Stijn voet

De nieuwe digitale meter. What's next?

Er heerste lang onzekerheid over de gevolgen van het invoeren van de nieuwe digitale meter. De politiek heeft hierover eindelijk een akkoord bereikt waardoor er een einde komt aan toch een periode van grote onderzekerheid en twijfel.
De nieuwe digitale meter

Terugdraaiende meter

Heb je op vandaag zonnepanelen liggen of plan je om deze nog te plaatsen in 2020 of het komende jaar dan heb je nog voor minstens 15 jaar recht de voordelen van een terugdraaiende meter. Dat was althans de belofte die de politiek gedaan heeft. De nieuwe digitale meters hebben geen terugdraaiende schijf meer. Het terugdraaien zal daarbij wel gesimuleerd worden zodat eigenaars van zonnepanelen nog steeds dezelfde voordelen hebben.
Voor wie al 5 jaar zonnepanelen liggen heeft is er dus nog 10 jaar te gaan. Voor wie er op de uiterste datum nog laat plaatsen zal het systeem dus definitief uitdoven in 2035. De Vreg is minder gelukkig met het systeem omdat het de consumenten te weinig zou motiveren om de elektriciteit onmiddellijk te verbruiken ipv op het net te plaatsen.

De VREG als alternatief

Naast de terugdraaiende tellers biedt de Vreg een eigen tariefsysteem aan. Dit nieuwe systeem wordt aangeboden vanaf 2021, waarbij tarieven aangerekend worden op wat mensen effectief verbruiken. Dit systeem zal voor de mensen die overdag veel thuis zijn voordeliger zijn omdat de opgewekte energie onmiddellijk verbruikt wordt. We denken daarbij bijvoorbeeld aan warmtepompen die in de zomer doorgaans meer energie opwekken dan ze verbruiken.  Zij die interesse hebben kunnen op elk moment overschakelen op het tariefplan van de Vreg. Nadien terugkeren naar het oude systeem zal niet meer kunnen.

Nieuwe boost in de verkoop

De sector die de duurzame energie producten vertegenwoordigt is opgelucht omdat de opbrengst van de zonnepanelen niet aangetast wordt. Daarnaast zullen Vlamingen blijven investeren in zonnepanelen. Door de onzekerheid was de verkoop de laatste maanden gestagneerd.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.