Contacteer Stijn voet

Bezoekrecht verhuurder

Als je jouw woning of appartement verhuurt, wil je als eigenaar een zekere vorm van controle houden over jouw eigendom. Het spreekt voor zich dat je niet ongepast een bezoekje mag brengen. Wanneer kan het dan wel?
Bezoekrecht

Huurcontract

‘De verhuurder mag een afspraak maken met de huurder om te controleren of die zijn verplichtingen nakomt of om het pand te laten bezoeken door een vastgoedprofessional, makelaar, agent, aannemer, architect, enzovoort. Hij moet daarbij wel rekening houden met het privéleven van de huurder. Hij moet zijn recht te goeder trouw en slechts in beperkte mate uitoefenen. Hij mag het pand echter minstens één keer per jaar bezoeken.’ (De Tijd, 2013) Deze formulering wordt steeds vaker neergeschreven in het huurcontract.
Het omschrijft dat elke verhuurder het recht heeft om een zekere controle te hebben over zijn eigendom. Uiteraard moet hij de huurder zijn privacy en rust respecteren.

Om onnodige discussies te verhinderen, is een duidelijke communicatie van essentieel belang. Maak in het huurcontract duidelijke en concrete afspraken. Werden deze afspraken niet omschreven bij het opstellen van het contract, dan kan je als verhuurder zelf een aantal datums voorstellen.

Een huisbezoek hoeft niet perse een negatieve bijklank te hebben. In de eerste plaats is het bedoeld om de relatie tussen huurder en verhuurder te onderhouden. Daarnaast kan de eigenaar de huurder wijzen op eventuele schade en/of kosten aan de woning. Bijvoorbeeld lichte schade aan de trap.

Verder mag de eigenaar de huurder geen bepaalde levensstijl opleggen. Hij mag enkel een oogje in het zeil houden of de huurder het pand onderhoudt zoals het hoort.

Huisvredebreuk

Bezoekrecht geeft geen toestemming tot huiszoeking. De eigenaar mag hier dus geen misbruik van maken. Je hebt als verhuurder altijd de toestemming van de huurder nodig om jouw woning te betreden.
Deze lijn kunnen we ook doortrekken naar vakmannen die een herstelling komen uitvoeren aan het huis.

Heb je hier nog verder vragen over aarzel dan niet om even contact te nemen via info@stijnvoet.be of 0497 977 056. We helpen je graag verder.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.