Contacteer Stijn voet

Investeren in vastgoed is investeren in zekerheid en in de toekomst.

Het is al lang geen geheim meer dat investeren in vastgoed een interessante belegging is. Zeker in periodes waarin de rente op spaarboekjes historisch laag is en de beurzen bijzonder volatiel.
De lage rentes bij financiering maken het voor jou als investeerder bovendien heel interessant om extra rendement te halen op jouw vastgoedinvestering.

Bij het investeren in vastgoed ga je best niet te impulsief en emotioneel te werk. En daarom helpen we jou graag verder bij het kiezen van de juiste belegging. Een aantal van de vraagstukken die we samen met jou willen oplossen sommen we al graag even op:
- Koop je beter privé, dan wel via een vennootschap?
- Koop je beter residentieel vastgoed of commercieel?
- Koop je beter nieuwbouw of bestaand vastgoed?
- ...

Een gouden tip is om rationeel te kopen en niet emotioneel want bij het kopen van vastgoed moeten we een onderscheid maken tussen de aankopen die je doet voor eigen gebruik zoals de gezinswoning, een bedrijfspand of buitenverblijf... Deze aankopen doen we doorgaans vanuit emotie en persoonlijke voorkeur.
Investeren in beleggingsvastgoed daarentegen dient een rationele beslissing te zijn waarbij je rekening moet houden met een zo hoog mogelijke opbrengst, verhuur, beheer en de mogelijkheid om later te verkopen met effectieve meerwaarde. Emotie is bij deze laatste nooit een goede raadgever. Wanneer je belegt op de beurs zal je ook letten op de prestaties en het rendement en niet zozeer op de schoonheid of het sentiment.

Start to invest: dit heb je nodig om te beleggen in vastgoed

1. Kennis van zaken
Wie zonder kennis van zaken de vastgoedwereld induikt maakt vaak geen al te beste beurt. Laat je daarom vrijblijvend helpen door Stijn Voet Immobiliën. Wij delen graag onze ervaring en kennis met jou. Focus liever op de residentiële markt want deze biedt dé solide garantie: wonen is een basisbehoefte en iedereen wil een dak boven zijn hoofd hebben. Er zal dus altijd vraag zijn naar residentieel vastgoed, ongeacht het economisch klimaat.

2. Het vastgoedproject en zijn ligging
Alles begint met het vinden van een goed project. Of je nu wil investeren in een appartement, een woning, studentenkamers of bedrijfsvastgoed. Leuke gebouwen vind je overal, een interessante ligging daarentegen is al wat moeilijker. Vind je een geschikt project op een locatie met potentieel dan zal ook het rendement mooi zijn. Een ideale ligging is een ligging:
- in een veilige omgeving
- vlakbij scholen, winkels en centra
- nabij in- en uitvalswegen en openbaar vervoer
- met lage leegstandscijfers
- die in volle ontwikkeling is
- met hoge gemiddelde huurprijzen

3. Een betrouwbare partner
Kijk en informeer met wie je in zee gaat. Welke gebouwen heeft deze ontwikkelaar nog op zijn portfolio staan en met welke kwaliteit en afwerking zal er gebouwd worden en wat zijn de waarborgen die gegeven worden. Ook hier helpen we jou graag verder.

4. Kies voor een strategie die rendeert
Het geschikte vastgoed gevonden? Kijk dan ook eens wat deze maandelijks zal opbrengen. Iets kopen en onmiddellijk van de hand doen met winst is niet realistisch. Investeerders kiezen daarom veelal om te verhuren voor 10 à 15 jaar. Zo geniet je van een vast inkomen waarmee je de hypotheek kan aflossen. Bij vastgoed zijn er drie vormen van rendement, nl. de meerwaarde, het huurrendement en het fiscaal rendement:
- Meerwaarde:
Meerwaarde is de prijsevolutie over de jaren heen. Via Stadim kan je makkelijk de prijsstijgingen opvragen. In België blijven de prijzen jaar na jaar langzaam maar zeker stijgen met een gemiddelde van 6%. Alles hangt natuurlijk af van de regio en type vastgoed. Een beleggingspand verkoop je best op het moment waarop de meerwaarde maximaal is. Een exact tijdstip is nooit gemakkelijk te bepalen maar over het algemeen zal dat bij vastgoed liggen tussen de 10 en 15 jaar. Na 15 jaar beginnen er stilaan structurele kosten te komen. Verkopen van jouw vastgoed binnen de 15 jaar betekent dat jouw pand nog steeds in goede staat is en aantrekkelijk is voor kandidaat-kopers.
- Huurrendement:
Dit is de meest eenvoudige en directe vorm van rendement. Wanneer je verhuurt genereer je inkomsten waarmee je perfect jouw lening kan afbetalen. Een degelijk huurrendement op panden die een mooie meerwaarde zullen hebben ligt doorgaans gemiddeld rond de 3%.
- Fiscaal rendement:
Beleggen in vastgoed kan jou tot slot ook een fiscaal voordeel opleveren. Daarbij zijn er wel verschillen tussen vastgoed die je privé koopt of via de vennootschap. Vastgoed die privé werd aangekocht is op heden onbelast op voorwaarde dat het gaat over private huur. De meerwaarde die je realiseert is na 5 jaar niet meer belast. Verder zullen de intresten van een lening het onroerend inkomen in de personenbelasting neutraliseren en zullen jouw kapitaalaflossingen onder bepaalde voorwaarden ingebracht kunnen worden in de fiscale korf van het langetermijnsparen. Bij vennootschappen liggen de regels anders: zowel de huurinkomsten als meerwaarde zijn belast. Alle kosten daarentegen, alsook de BTW, registratierechten, notaris- en bankkosten zijn aftrekbaar. Ook jouw verzekering, onroerende voorheffing en intresten zijn fiscaal aftrekbaar.

5. Kies bij voorkeur voor nieuwbouw of renovatie
Zoals gemeld heeft het kopen van nieuwbouw het grote voordeel dat het nieuw is, gebouwd is met de laatste normen, aansprakelijkheden en waarborgen. Na 10 à 15 jaar heb je nog steeds een aantrekkelijk pand die je met een mooie meerwaarde kan doorverkopen. Bij het kopen op plan ben je bovendien beschermd door de Wet Breyne die alles regelt qua betaling, de voltooiingswaarborg, de oplevering, enz.. Andere voordelen zijn de vaste prijs, het betalen in schijven, de voorlopige oplevering na voltooiing van de werken en de definitieve oplevering een jaar later. Tot slot blijft de bouwheer aansprakelijk gedurende 10 jaar na oplevering voor fouten en gebreken.

6. Speel in op de verhuurmarkt
Niemand, die een huurpand in eigendom heeft, houdt van leegstand. Cruciaal voor het rendement zal een goede bezettingsgraad zijn. Sta dus zeker ook eens stil wie in aanmerking zal komen om jouw investering te huren. Een grote doelgroep op de huurmarkt zijn de mensen die om redenen (nog) geen eigen woning willen of kunnen kopen. Daarbij denken we aan:
- thuisverlaters
- mensen die gescheiden zijn
- oudere mensen die kleiner willen wonen
- bedrijven met expads
- alleenstaanden
- nieuw samengestelde gezinnen
- ...
Investeren in kleinere nieuwbouwunits met 1 tot 4 slaapkamers zal dus zeker renderen en zal jou de beste garantie bieden op een vlotte verhuur.

7. Werk samen met een ervaren vastgoedmakelaar
Nu nog een betrouwbare huurder vinden. Ook hier kan Stijn Voet Immobiliën jou van dienst zijn. Naast het vinden van een huurder staan wij ook in voor het screenen van de huurder, het opstellen van de huurovereenkomst en het laten opstellen van een professionele plaatsbeschrijving.

Neem vandaag nog even contact met ons op en dan bekijken we samen met jou de verschillende investeringsmogelijkheden.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden