Contacteer Stijn voet

Bodemattest

Wat is een Bodemattest
Een bodemattest wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het document geeft weer of de OVAM beschikt over relevante gegevens over de bodemkwaliteit. Dat is het geval als een grond is opgenomen in het grondeninformatieregister (GIR). Een grond wordt opgenomen in het GIR als de OVAM relevante gegevens krijgt inzake een bodemonderzoek of informatie bekomt over de aanwezigheid van activiteiten met een risico tot bodemverontreiniging, een melding van een schadegeval, …

Wanneer moet je een bodemattest aanvragen?
Het bodemdecreet bepaalt dat een bodemattest verplicht is bij alle overeenkomsten waarbij de grond van eigenaar verandert. Het bodemattest is een essentieel onderdeel van de compromis of verkoopovereenkomst. Een opschortende voorwaarde van het bekomen van dergelijk attest wordt in de rechtspraak dan ook niet aanvaard en kan aanleiding geven tot de nietigheid van de overeenkomst.

Waarom moet je een bodemattest aanvragen?
De doelstelling van het bodemattest is tweeledig. Enerzijds dient het om de koper te informeren en om hem de nodige bescherming te bieden tegen mogelijk vervuilde gronden. Anderzijds om te vermijden dat verontreinigde gronden, zonder verdere maatregelen, verkocht of overgedragen worden.

Wat moet je doen als jouw grond vervuild is of opgenomen is in het register?
  • Als er op de grond activiteiten zijn of waren met een risico tot bodemverontreiniging, dan spreekt men over een risicogrond. Als u zich afvraagt of een grond een risicogrond is, kunt u dit het best navragen bij de gemeente, die een gemeentelijke inventaris heeft van risicogronden.
  • Gaat het over een risicogrond, dan moet de verkoper eerst een Oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren en indienen bij de OVAM.
  • Het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek dient uitgevoerd te worden door een erkend bodemsaneringsdeskundige. Deze laatste zal de nodige bodemstalen nemen en daarop een analyse uitvoeren om te controleren of er effectief vervuiling aanwezig is. De bodemsaneringsdeskundige zal bij de OVAM zijn rapport over dit onderzoek indienen. Als de OVAM na dit oriënterend bodemonderzoek vaststelt dat de grond niet vervuild is dan zal OVAM een bodemattest afleveren waarmee de overdracht kan plaatsvinden.
  • Wanneer de bodemdeskundige tijdens zijn onderzoek vaststelt dat er verontreiniging is dan zal hij moeten overgaan tot het opmaken van een beschrijvend bodemonderzoek waarbij de verontreiniging gedetailleerd in kaart gebracht wordt en waarna een saneringsplan wordt opgesteld. De bodemsaneringsdeskundige zal dit verslag eveneens moeten overmaken aan de OVAM die zal beslissen als er saneringswerken moeten uitgevoerd worden, wie hier verantwoordelijk voor is en wie de kosten zal moeten betalen. Pas wanneer er concrete afspraken gemaakt zijn tussen koper en verkoper en al dan niet tijdens of na het afronden van het bodemsaneringsproject kan de overdracht van de grond plaatsvinden.
  • Een grond die in het GIR is opgenomen, is niet altijd een risicogrond. Een grond kan immers naar aanleiding van o.a. het vrijwillig uitvoeren en indienen van een oriënterend bodemonderzoek opgenomen zijn in het GIR.

Wanneer krijg je een blanco of gunstig bodemattest?
Als een grond niet in het GIR is opgenomen, wordt een blanco bodemattest uitgereikt. Dat betekent dat de OVAM geen relevante gegevens heeft van die grond en dus ook geen uitspraak kan doen over de bodemkwaliteit. Een blanco bodemattest betekent dus niet dat de bodem niet verontreinigd is of kan zijn.

Waar kan je een Bodemattest aanvragen?
Het aanvragen van een bodemattest dient te gebeuren bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Wij helpen jou graag verder bij het aanvragen van jouw bodemattest.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden